Twoje kobiece tematy

Recepta na udany związek

Jak stworzyć związek, co robić w trudnych chwilach ? Nasze uczucia i ich uczucia. Co zrobić żeby lepiej zrozumieć partnera.

Moderator: Milusia

Recepta na udany związek

Postprzez aneta10 » 13 Mar 2010, 16:35

Jaką macie receptę na udany, dojrzały, szczęśliwy związek? Ja uważam, że najważniejsza jest zgodność charakterów. Ludzie muszą być do siebie podobni. Powinni mieć podobne poglądy na życie, charakter, osobowość. Nie wierzę w to, że przeciwieństwa się przyciągają. Sama nie mogłabym być z kimś kto jest moim przeciwieństwem. Na przykład ja jestem domatorką, nie mam dużo znajomych. Źle bym się czuła będąc z kimś kto ciągle gdzieś lata po znajomych, kto musi być ciągle w ruchu, spotykać się z ludźmi. Poza tym partner w związku powinien być najlepszym przyjacielem, doskonale ciebie rozumieć. Taki człowiek na którego zawsze można liczyć, że cię pocieszy, zrozumie, pomoże. Z kimś takim można stworzyć udany związek. Myślę też, że bardzo ważna jest bliskość duchowa, psychiczna. Na pociągu cielesnym raczej nie stworzy się udanego związku, nie wierzę w to. Dlatego najpierw powinno się bardzo dobrze poznać człowieka, a to trwa czasem latami. I dopiero po tym czasie wchodzić z taką osobą w jakiś poważny związek, inaczej można się bardzo zawieść.
"Jeśli sprawisz, że ludzie pomyślą, iż są myślący, to cię pokochają; ale jeśli naprawdę zmusisz ich do myślenia, znienawidzą cię." Harlan Ellison
Początkująca
Awatar użytkownika
aneta10

Miejscowość: Łódź

Re: Recepta na udany związek

Postprzez katka » 14 Mar 2010, 17:56

Ja uważam, że recepty na udany związek nie ma. Mój mąż i ja mamy dwa różne typy charakteru. Ja jestem spontaniczna, "wybuchowa" i często działam pod wpływem chwili a mąż jest spokojny i zawsze wszystko musi przemyśleć. Wydaje mi się że to jest dobry układ bo jak byli byśmy oboje poddatni na emocje w takim samym stopniu to mogłoby się to skończyć nieciekawie a tak uzupełniamy się rewelacyjnie. Mimio, że mamy dwa różne charaktery to i tak się świetnie dogadujemy i nie mamy problemów z podejmowaniem wspólnych decyzji.
Co do przyjaźni to racja uważam, że związek powinien być na niej oparty. Dla mnie bardzo ważne jest też partnerstwo i sprawiedliwy podział obowiązków tzn. facet w kuchni, sprzątający dom i robiący pranie tak samo jak kobieta. Skoro my możemy pracować tak jak oni zawodowo to oni mogą robić to samo w domu co my. Jestem całkowitą przeciwniczką tego, że obowiązki domowe są dla kobiet i to bardzo ważne żeby facet sam garnął się do obowiązków domowych.
Początkująca
katka

Postprzez bietka » 06 Kwi 2010, 21:39

Ja jestem w szczęśliwym związku małżeńskim ponad 11 lat, u nas na pierwszym planie jest miłość i zaufanie, a potem przyjaźń i partnerstwo, ale tak naprawdę nie ma recepty na udany związek, bo przecież każdy związek jest inny
Początkująca
bietka

Postprzez lady.lalunia » 25 Sty 2012, 11:47

Moim zdaniem nie ma recepty, musimy sie dotrzec z partnerem to wymaga czasu :) rzomawiać kochac i akceptować sie wzajemnie. Udane związki istnieją ja w takim jestem!
Początkująca
lady.lalunia

Postprzez cebulka » 22 Lut 2012, 10:56

nie ma recepty, jedynie co to obserwacja drugiej osoby przez ślubem, przed poważnymi decyzjami, rozkładanie jej charakteru i sprawdzanie jak się będzie zachowywał w różnych sytuacjach wiem że to może zabrzmić mało romantycznie ,ale z patrzenia sobie w oczka przez cały czas jeszcze żaden dobry związek nie powstał a zaślepienie przynosi zazwyczaj później dramaty
Początkująca
cebulka

Postprzez marcjanka » 29 Lut 2012, 11:29

Moim zdaniem recepta to zgodność charakterów. Przeciwieństwa się przyciągają, ale raczej na krótko.
[...]małą wojnę w sobie mieć
Początkująca
Awatar użytkownika
marcjanka

Wróć do Uczucia

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości